maly@cestovatel.cz

Chováme šváby

Neobvyklý domácí mazlíček Šváb madagaskarský

Jedná se o velkého exotického švába, který je charakteristický tím, že při vyrušení syčí. Jeho chov je snadný i finančně nenáročný. Při vhodných podmínkách se i rozmnoží. Šváby je možné chovat jako mazlíčka nebo jako potravu pro další terarijní zvířata. 

Odkud pochází

Jejich domovinou je ostrov Madagaskar. Tam žije na zemi v džungli v tlejícím dřevě, leze po kmenech stromů a po keřích. Živý se rostlinnými zbytky (vegetací a ovocem). V přírodě je důležitý pro ekosystém, protože dokáže recyklovat organický materiál.

Životní styl

Šváby milují vlhko, tmu a klid. Akční jsou v noci a přes den jsou spíše zalezlí ve svých skrýších. Hodně toho spořádají a mají bohatý apetit. Samci se vystavují na svých místečkách, zatímco samičky jsou spíše v úkrytech. Samici dokážou o svá místa bojovat.

Jak šváb vypadá

Šváb má zploštělé tělo, které v případě potřeby dokáže ještě více zmáčknou, aby se protáhl těmi nejužšími škvírami. Může dosáhnou velikosti až 10 cm, přičemž samice jsou větší než samci. Šváb může být zbarven různými odstíny hnědé až oranžové. Mají pevnou chitinovou schránku, šest nohou s ostny. Na nohou mají také i hrbolky, díky kterým mohou lézt po hladkém povrchu jako je třeba sklo. Šváby ani v dospělosti nemají křídla. Mají dlouhá chlupatá tykadla a tmavé oči. Samice a samci se rozlišují díky hrbolkům za hlavou - samci "rohy" mají, samice ne.

Krmení

V přírodě se krmí tím na co právě narazí - ovoce, zelenina, tlející maso a odpadky. V chovu jim však můžeme dopřát velmi rozmanitou stravu. Šváb si dá rád to co zrovna zbyde od stolu - odkrojky z ovoce a zeleniny, vařené vejce nebo trochu vařeného kuřecího. 

  • ovoce
  • zelenina, natě, tráva
  • psí granule
  • krmení pro rybičky
  • vejce a maso
  • suché pečivo a piškoty